Het wordt steeds belangrijker om te verduurzamen. Enerzijds om te kunnen voldoen aan nationale en Europese richtlijnen en anderzijds omdat het belang van verduurzamen voor steeds meer mensen belangrijk is geworden. Helaas kan verduurzamen soms een nogal kostbare onderneming zijn. De financiële middelen zijn er soms daardoor niet voor aanwezig, terwijl de wens voor verduurzaming wel aanwezig is. Om hierbij te ondersteunen zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen door de nationale overheid. Op deze pagina leggen we uit wat een aantal van deze subsidies inhouden en hoe wij u kunnen helpen met het opstellen van een duurzaamheidsplan en het aanvragen van een subsidie.

ISDE

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan bedrijven, gemeentes en woningcorporaties ondersteunen bij hun verduurzamingsmaatregelen. Met deze subsidie wordt de mogelijkheid geboden om te investeren in verduurzamingsmaatregelen als zonneboilers, warmtepompen en kleine windturbines. Naast het bijdragen aan de klimaatdoelstellingen levert dit u ook een aanzienlijke kostenbesparing op.

EIA-regeling

De Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling helpt ondernemers met hun investeringen in duurzame energietechnieken of energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat uw verduurzamingsproject niet alleen financieel haalbaar wordt, maar zelfs financiële voordelen oplevert voor uw organisatie. Onderstaand kunt u een rekenvoorbeeld zien van hoe de Energie-investeringsaftrek in de praktijk werkt.

DUMAVA-subsidie

De DUMAVA-subsidie stimuleert investeringen in verduurzaming voor maatschappelijke instellingen binnen de sectoren decentrale overheid, onderwijs, zorg en cultuur. U kunt hierbij denken aan het isoleren van gebouwen of het installeren van warmtepompen en zonnepanelen. Na twee eerdere succesvolle rondes is sinds 3 juni 2024 een derde ronde van start gegaan waarin de subsidie kan worden aangevraagd.

SDE++

De stimuleringsregeling duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) is bedoeld om organisaties te stimuleren op een grootschalige manier hernieuwbare energie op te wekken en zo hun CO2-uitstoot te verminderen. Bedrijven in sectoren als industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw kunnen aanspraak maken op deze regeling wanneer zij bijvoorbeeld een installatie gaan bouwen waarmee minder CO2 vrijkomt of een installatie die CO2-uitstoot moet afvangen.

MIA en VAMIL

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn twee verschillende regelingen die ondernemers fiscale voordelen kunnen opleveren wanneer ze in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren. Ondanks dat het twee verschillende regelingen zijn, worden ze vaak gecombineerd en maken ze ook beide gebruik van de Milieulijst. Op deze lijst kunt u zien welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de MIA en/of VAMIL. Met de MIA kunt u uw fiscale winst verlagen door tot 45% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Met de VAMIL kunt op een willekeurig moment een investering tot 75% afschrijven. U verlaagt de winst door sneller af te schrijven en betaalt dus minder belasting.

Verduurzamen met de experts van e-Positive en Aestate

Bovenstaande subsidies zijn slechts een aantal van de beschikbare subsidies. Het vinden van de juiste subsidie voor u en het aanvragen van subsidies kan een tijdrovend en ingewikkeld proces zijn waarbij u veel informatie moet verzamelen. Dit kan daardoor juist een ongewenste afleiding worden van uw verduurzaming. Bij e-Positive kunnen we u ondersteunen bij het gehele proces van verduurzaming door te kijken naar welke maatregelen voor u van nut zijn en hierbij de juiste subsidies aan te vragen. Wij werken hiervoor nauw samen met onze partner Aestate. U kunt voor meer informatie vrijblijvend contact met ons opnemen.

Hans Koningen

Directeur/adviseur

0297-745063

Adviseur Hans Koningen | e-Positive